Wednesday, May 15, 2013

Healing Crisis - Proses Penyembuhan selepas mengambil Vitamin SHAKLEE


Salam Rabu,

Hari ini saya SHARE tentang "Healing Crisis" atau bahasa Melayu nya Krisis Penyembuhan.  Kadang2 kita dengar yang ada masalah sakit kepala akan semakin sakit kepalanya.  Itu yang terjadi pada saya sebenarnya.  Sebelum saya mengambil vitamin SHAKLEE saya sering sakit kepala setiap kali balik dari kerja.  Kalau sakit kepala biasa saya hanya perlu tidur atau minta orang urutkan.  Tapi kalau teruk sangat kadang-kadang saya terpaksa bercuti dan pergi bekam.

Alhamdulillah sejak amalkan vitamin SHAKLEE saya sudah jarang sakit kepala walaupun saya tidak cukup tidur.  Setiap vitamin yang kita amik tidak kiralah brand apa akan mengalami Krisis Penyembuhan ini.  Setiap krisis berbeza dengan individu yang lain.  Apa saya buat untuk melalui krisis ini? Saya pernah berhenti sebentar mengambil vitamin itu dan sekarang saya mulakan semula makan dengan dos yang lebih kecil.

Jadi jangan berputus asa menghadapi krisis penyembuhan ini.  Bayangkan anda sedang mencuci paip karat yang dah bertahun-tahun pakai.  Pastinya banyak kekotoran yang akan keluar.  

Untuk lebih memahami apa itu "Healing Crisis", jom baca petikan di bawah.
  


Apa itu "Healing Crisis"? (Sumber)

Juga dikenali sebagai "Herxheimer Reaction", tindak balas ini berlaku apabila badan cuba untuk menghapuskan toksin pada kadar yang lebih cepat daripada mereka boleh dilupuskan dengan betul.  Sistem badan yang banyak toksik akan mengalami detoksifikasi yang lebih kuat, atau krisis penyembuhan.   Anda mungkin berasa lebih teruk dan menyebabkan anda membuat kesimpulan bahawa vitamin yang diambil tidak berfungsi.  

Sebenarnya, tindak balas ini adalah tanda-tanda bahawa rawatan sedang berjalan dan badan anda sedang melalui proses membersihkan dirinya daripada kekotoran, racun dan ketidakseimbangan.

Reaksi “healing crisis” itu adalah sementara dan boleh berlaku serta-merta.  Gejala biasanya berhenti dalam 1-3 hari, tetapi kadang-kadang boleh berlarutan beberapa minggu.  Jika anda mengalami penyakit “major”, krisis pemulihan mungkin sama dengan penyakit itu sendiri.  Kadang-kadang rasa tidak selesa semasa krisis penyembuhan adalah lebih besar daripada apabila anda mendapat penyakit kronik itu sendiri.  Kebanyakan orang berasa agak sakit untuk beberapa hari pertama pembersihan berlaku kerana pada ketika itu badan anda sedang membuang toksin ke dalam aliran darah untuk proses penyingkiran.

Punca

Krisis penyembuhan adalah disebabkan setiap sistem badan bersama-sama berusaha untuk menghapuskan bahan buangan melalui semua saluran penghapusan dan menyediakan ruang untuk pertumbuhan semula.  Keputusan akhir:  tisu lama digantikan dengan yang baru.  Lebih banyak bakteria yang hadir, semakin kuat endotoxins mereka, semakin kuat reaksi pembersihan.  Apabila mana-mana rawatan atau detox menyebabkan organ-organ badan (terutamanya hati, yang merupakan tempat simpanan sisa dadah dan racun) untuk melepaskan racun yang disimpan dan toksin, satu tindak balas pembersihan (Healing Crisis) mungkin berlaku.  Mana-mana aktiviti, seperti puasa, yang menyebabkan cepat kepecahan sel-sel lemak (yang merupakan tempat untuk toksin), boleh menyebabkan krisis penyembuhan dilepaskan ke dalam aliran darah.

Simptom (sumber)

Krisis Penyembuhan - Penerangan/Penyebab
 • Sakit kepala yang melampau - tekanan darah tinggi, petanda menyahtoksin
 • Demam, tidak cukup rehat - meningkatkan metabolisme, meransang fungsi imunisasi badan
 • Cirit-birit, meningkatkan pergerakan usus, najis berbau, air kencing berbau - petanda bagi menyahtoksin, menghimpunkan bahan buangan dan sisa-sisa dalam usus besar.
 • Kembung Perut - sistem penghadaman lemah
 • Ruam, kulit gatal, kelemumur, keluar lendir - fungsi hati yang lemah, usus besar yang tidak sihat dan sistem pembersihan
 • Penghasilan lendir seperti selsema, kahak - funsi paru-paru yang lemah, keluar kahak juga adalah petanda bagi menyahtoksin
 • Pendarahan hidung - mungkin petanda bagi kekurangan darah
 • Rasa sakit pada otot dan sendi - badan berasid, toksin terkumpul di bahagian sakit
 • Peningkatan rasa sakit di sebahagian badan yang bermasalah - mempercepatkan krisis penyembuhan
 • Tidur yang bermasalah @ terlalu aktif - sistem saraf yang lemah
 • Kitaran haid yang tidak menentu, perubahan waktu kitaran haid, kegatalan pada alat sulit, penghasilan lendiran yang banyak - hormon yang tidak seimbang/penyakit buasir
 • Lapar, pening - tekanan darah rendah, anemia
 • Loya, sembelit, tersedu - sistem hadaman yang lemah, masalah hati
 • Edema (membengkak) - masalah buah pinggang


Cara mudah untuk Melalui Krisis penyembuhan

 • Minum banyak air segar (terutamanya air), jus, dan teh herba untuk mengepam toksin.  Minum dari 2 hingga 4 kuart (liter) setiap hari. Ini akan membantu mengusir toksin keluar dari sistem dan mempercepatkan proses detoksifikasi.
 • Jika anda berasa penat atau mengantuk, badan anda akan memberitahu kepada anda, dan memberitahu anda untuk berehat.  Jadi dapatkan rehat yang anda perlukan.
 • Simptom sering hilang selepas membuang air besar yang baik, menggunakan enema untuk memberikan kelegaan.
 • Dan, kadang-kadang pengurangan dos atau pemberhentian sementara mungkin diperlukan.


Penting:  Sentiasa pastikan tahap kesihatan anda dengan mempunyai pemeriksaan perubatan yang menyeluruh .  Jangan menganggap bahawa jika anda mempunyai mana-mana gejala di atas bahawa anda berada dalam krisis pemulihan: anda mungkin tidak dalam proses penyembuhan, anda mungkin mempunyai masalah kesihatan.

0 comments:

Post a Comment

Terima Kasih untuk pendapat anda :)

Pengedar sah SHAKLEE untuk kawasan Desa Pandan, Kg Pandan KL, Ampang, Serdang, Seri Kembangan, Putrajaya dan seluruh Malaysia.

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Dapatkan nasihat pakar kesihatan untuk masalah penyakit anda.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rangkaian Vitamin SHAKLEE